Boedapest - Hongarije

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, wordt ook wel de ‘Parel aan de Donau’ genoemd. Deze rivier loopt dwars door de stad. Pas in de 19e eeuw werd er een brug gebouwd over de Donau en werd de Hongaarse hoofdstad Boeda verbonden met Pest op de andere oever. Sindsdien is de naam Boedapest. Het is een schitterende stad met monumentale gebouwen, indrukwekkende pleinen, mooie parken en boeiende musea. Verder is de stad beroemd om de badhuizen.

Al eens een stedentrip naar Boedapest gemaakt? Deel je ervaringen!

Bezienswaardigheden:

De bruggen van Boedapest
Boedapest heeft maar liefst negen bruggen. De bekendste – en mooiste – is de Kettingbrug, de eerste brug die de stadsdelen Boeda en Pest met elkaar verbond. Alle bruggen werden zwaar beschadigd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Turkse baden
Boedapest is vermaard om de openbare badhuizen. Er zijn er tientallen, waaronder enkel badhuizen die eeuwen oud zijn. Waan u terug in de tijd terwijl u geniet van een heerlijk thermaal bad.

Margaretha Eiland
Midden in de Dona, en dus ook midden in de stad, ligt een fraai park om even verlost te zijn van de drukte. Naast mooi aangelegde tuinen zijn er zwembaden en kunt u er de ruïnes van een klooster bekijken.

Terrorhaza Museum
Een nogal omstreden museum en ook niet bepaald de ‘leukste’ bezienswaardigheid. Toch is een bezoek aan dit museum aan te raden, omdat het de zeer recente geschiedenis van Hongarije behandelt: de terreur van de fascisten gevolgd door die van de communisten.

Spoorwegmusem
Een must voor liefhebbers van treinen. Dit is het grootste openluchtmuseum voor treinen van Europa. U ziet er historische locomotieven en wagons van de Hongaarse Spoorwegen en u kunt met enkele van deze treinen zelfs ritjes maken.