Lyon - Frankrijk

Lyon is bij Nederlandse vakantiegangers vooral bekend vanuit de file, op weg naar Zuid-Frankrijk. Sta eens echt stil bij Lyon en bezoek deze tweede stad van Frankrijk die een rijke historie heeft. Zo was het de hoofdstad van het Romeinse Gallië en daar zijn nog veel overblijfselen van te vinden. Niet voor niets werd het oude stadscentrum uitgeroepen tot werelderfgoed. En dan is Lyon ook nog eens gastronomische hoofdstad waar u kunt genieten van culinaire hoogstandjes. Kortom, het is nog niet zo gek om een stedentrip naar Lyon te maken, of de stad wat meer aandacht te geven als u op weg bent naar een zuidelijker bestemming.

Bezienswaardigheden die de moeite waard zijn:

La Prèsqu'ile
Op het schiereiland Prèsqu'ile vindt u twee van de mooiste pleinen van Lyon: het imposante Place Bellecour en het levendige en gezellige Place des Terraux. Aan dit laatste plein staat het belangrijkste kunstmuseum van Lyon, Musée des Beaux Arts.

Vieux-Lyon
De oude binnenstad van Lyon bestaat uit renaissancegebouwen uit de 15e en 16e eeuw. In de jaren 60 waren de meeste gebouwen zwaar in verval, maar dankzij een grote restauratie is de prachtige binnenstad bewaard gebleven en staat die nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Institut Lumière
In Lyon werd de film geboren. De gebroeders Lumière slaagden er als eersten in bewegend beeld op een doek te brengen. Een ware sensatie en in het Institut Lumière kunt u zien hoe ze tot hun uitvinding kwamen.